DOE-LAB

Zij gaan het maken!!!!

In het DOE-LAB gaan ze het DOEN

Ben jij als leerkracht van groep 5 t/m 8 bezig met het thema water, duurzaamheid, afval of fotografie? Dan ben je bij het DOE-LAB aan het juiste adres.

Collega’s Thijs (DaCapo) en Dennis (Kindante) laten jullie op een onderzoekende en ontwerpende manier aan de slag gaan met jullie thema en maken gebruik van de nieuwste technieken. Hoe kunnen de EVO-bot, MBlock, 3D-printen, zagen, schuren en vele andere technieken jouw leerlingen prikkelen en de leeropbrengsten en het leerplezier verhogen?

Niet zo maar een leuk uitstapje, maar ook direct een kijkje in de keuken hoe je je eigen WO-lessen in een ander jasje kunt stoppen zonder dat het je als leerkracht extra werk kost.

Meer weten of aanmelden?

Het Doe-Lab ontvangt Stimulusprijs 2022!

Het Doe-Lab ontvangt Stimulusprijs

Het Doe-Lab, een samenwerking tussen Kindante en het DaCapo College, heeft op donderdag 8 december de Stimulusprijs in ontvangst mogen nemen. Een prijs die de Stichting Stimu-leren uitlooft aan initiatieven die het vak techniek over de volle breedte in de Euregio Maas-Rijn stimuleren en/of promoten. Een prijs om trots op te zijn!

Vlak voor de prijsuitreiking is het in het Doe-Lab op het DaCapo College nog een drukte van belang. De 27 leerlingen van groep 7 van IKC Loedoes zijn geconcentreerd en vol enthousiasme aan het werk. De een is een windmolen aan het bouwen, die draait op zonne-energie, de ander is bezig met het maken van een fietsje van lego, dat enige tijd later ook daadwerkelijk rijdt. Het geeft precies aan waar het Doe-Lab voor staat: kinderen kennis laten maken met techniek, door het te dóen.

Kennismaking met techniek

Dat is ook de Stichting Stimuleren opgevallen. “Het Doe-Lab laat op een praktische en laagdrempelige manier kinderen van de basisscholen in de regio kennismaken met techniek. Aan de hand van thema’s zoals duurzaamheid, water en historie worden praktische toepassingen gemaakt door gebruik te maken van onder andere robotjes en zonnepaneeltjes. Zo breng je techniek in een actuele setting dichtbij de kinderen, hetgeen ons zeer aanspreekt. Op dit moment hebben al bijna 2000 kinderen van basisscholen kunnen spelen met de techniek en wie weet dat ze straks verder gaan via een technische opleiding naar een uitdagende baan in de techniek. Dit sluit naadloos aan bij de doelstelling van de Stichting Stimu-leren”, vertelt de jury. “Het Doe-Lab heeft daarom zeer verdiend deze prijs gewonnen.”

Het Doe-Lab

Nadat de kinderen hun project hebben afgerond, mogen ook zij bij de prijsuitreiking zijn. En dat werd op unieke wijze gedaan. Niemand minder dan Jan Pieter Minkelers, Nederlands wetenschapper, uitvinder en ontdekker van het lichtgas en gasverlichting, verscheen ten tonele. Hij overhandigde het beeld (van hemzelf) aan Thijs van Thoor (DaCapo College) en Dennis Sevriens (Kindante), de initiatiefnemers én degenen die keer op keer met passie en enthousiasme alle kinderen begeleiden in het Doe-Lab. “Dit is echt een eer”, vertellen ze. “Het is het bewijs dat we op de goede weg zijn. We willen kinderen in aanraking laten komen met techniek, maar ook leerkrachten tools meegeven hoe ze dit kunnen doorpakken in hun lesaanbod, hoe het een thema in de klas kracht kan bijzetten. We leren ze vaardigheden die de ze later ook kunnen inzetten. We willen ieder kind de kans geven om deze ervaring op te doen, zodat ze zelf een keus kunnen maken of ze hier in de toekomst verder mee willen. Veel kinderen, ouders en leerkrachten weten wat we doen in het Doe-Lab, maar dat het ook van buitenaf wordt gezien, is echt mooi.”

De Stimulusprijs

De Stichting Stimu-leren reikt de zogenaamde Stimulusprijs al uit sinds 1999. Het doel van deze jaarlijks terugkerende prijs is het stimuleren en/of promoten van het vak techniek over de volle breedte in de Euregio Maas-Rijn. De Stichting richt zich hierbij vooral op activiteiten voor de jeugd. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 500, inclusief een beeldje van Jan Pieter Minckelers die de Stichting als lichtend voorbeeld heeft gekozen en tot uitdrukking komt in haar logo.

 

@Sterktechniekonderwijs @STEAMLimburg @DaCApoCollege