Waar je bouwt aan jouw toekomst!

Het Doe-Lab is ontstaan vanuit een initiatief van Kindante en het DaCapo College. Middels deze samenwerking willen we een brug maken tussen het PO en het VO: het PO levert de leerlingen en de docent, het VO biedt de ruimte, de middelen en de expertise en op die manier gaan we aan de slag!
Het belangrijkste werkwoord is: DOEN, vandaar de naam Doe-Lab.

Het belangrijkste doel is om leerlingen zo vroeg mogelijk kennis laten maken met nieuwe technologieën, zoals o.a. 3D-printen, GreenScreen, internet of things, drones en ook het leren coderen en programmeren van robots. Deze nieuwe technologieën kunnen ingezet worden tijdens bepaalde thema’s die passen binnen de lessen van wereldoriëntatie. Ook kunnen we hierbij differentiëren met rekenen en de talige vakken. Zo is het meten van een afstand voor een brug bijvoorbeeld een vervangende opdracht voor het metriek stelsel van rekenen of is het schrijven van een onderzoeksverslag een goede vervanger van de stelopdracht. 

Een belangrijke partner van het Doe-Lab is het bedrijfsleven. Leerlingen hebben vaak een verkeerd beeld over het werken in een technische sector. Daarom linken we de projecten aan bedrijven en laten we leerlingen kennis maken met verschillende technische beroepen.  Op deze manier proberen we leerlingen enthousiast te maken voor techniek! 

We leveren maatwerk. Dit kan ook betekenen dat er groepen zijn die eenmalig komen, maar ook groepen die in een korte periode enkele keren achter elkaar de werkplek bezoeken. We richten ons  in eerste instantie op de groepen 7-8, met de uitdrukkelijke wens om later ook alle andere  groepen uit het basisonderwijs te bereiken.

We zetten in op:

  • (deel)groepen (d.w.z. niet persé een hele jaargroep)
  • gemixte groepen met gelijksoortige vraag of onderzoek
  • groepen met een zelf ontwikkelde vraag (bijv. een duurzaam schoolgebouw, Het Groene Net)
  • groepen van diverse leeftijden en achtergronden

Maak kennis met Thijs

Mijn naam is Thijs van Thoor. Sinds december 1989 ben ik in dienst van het DaCapo college. In eerste instantie als docent wiskunde en natuurkunde. Na het volgen van een bijscholing vooral als docent techniek onderbouw.

Sinds 2000 ontvangen we basisschoolleerlingen binnen ons project Technicapo. Op deze manier kunnen deze leerlingen kennis maken met techniek en vooral zelf praktisch aan de slag gaan met diverse opdrachten. Met deze jarenlange ervaring werk ik nu samen met Dennis Sevriens aan het vormgeven van het Doe-Lab Westelijke Mijnstreek.

Maak kennis met Dennis

Mijn naam is Dennis Sevriens en al meer dan 10 jaar werkzaam voor stichting Kindante. Vanwege affiniteit met het onderzoekend en ontwerpend leren, ben ik nu twee dagen werkzaam in het Doe-Lab.

Het is voor leerlingen belangrijk dat er een doorgaande lijn ontstaat vanuit het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Daarom werk ik samen mijn collega Thijs van Thoor van DaCapo en willen wij de kinderen in aanraking komen met diverse technologieën en het programmeren en coderen stukje.

Fotografie, water en duurzaamheid

Dit zijn de thema's die we momenteel lanceren.

Binnen deze thema’s komen de leerlingen in aanraking met diverse technieken die met een O&O- sausje worden overgoten. Wij willen laten zien dat binnen deze thema’s diverse vakgebieden aan bod kunnen komen, zoals bijvoorbeeld taal met het schrijven van een onderzoeksverslagje of rekenen met het berekenen van een afstand. 

Verrijking van de WO-methode

Het differentiëren en koppelen aan de WO-methode is voor ons van groot belang. In afstemming met de leerkracht kijken we hoe we een verrijking van de thema’s aan kunnen bieden, gekoppeld aan het bedrijfsleven, zonder dat het er extra bij komt.

Maak een afspraak

Willen jullie ook graag naar het Doe-Lab komen?

Dennis en Thijs zullen jullie met open handen ontvangen op een dinsdag of donderdag in het Doe-Lab Westelijke Mijnstreek.

Meer weten of inplannen? Stuur dan een mailtje naar: p.vanhelden@dacapo-college.nl  of laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier en we nemen z.s.m. contact met je op! 

 

 

Sterk Techniek Onderwijs

Samen op weg naar het techniekonderwijs van de toekomst!

Onze maatschappij verandert razendsnel. Robotisering, automatisering en digitalisering hebben een enorme invloed. Techniek is overal! Technologische en maatschappelijke uitdagingen vragen nieuwe vaardigheden en inzichten van toekomstige werknemers, zoals flexibiliteit en een andere kijk op vakmanschap. Daarom verandert ook het voortgezet onderwijs mee, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, het primair onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Sterk Techniek Onderwijs is een samenwerkingsverband van de middelbare scholen in Zuid-Limburg dat het onderwijs innoveert en ontwikkelt. Het Doe-Lab is één van de manieren om al in het primair onderwijs kinderen te enthousiasmeren voor techniek.

Weten wat we nog meer doen? Kijk op www.stozuidlimburg.nl