Waar je bouwt aan jouw toekomst!
Het Doe-Lab is ontstaan vanuit een initiatief van Kindante en het DaCapo College. Middels deze samenwerking willen we een brug maken tussen het PO en het VO: het PO levert de leerlingen en de docent, het VO biedt de ruimte, de middelen en de expertise en op die manier gaan we aan de slag!
Het belangrijkste werkwoord is: DOEN, vandaar de naam Doe-Lab.
Het belangrijkste doel is om leerlingen zo vroeg mogelijk kennis laten maken met nieuwe technologieën, zoals o.a. 3D-printen, GreenScreen, internet of things, drones en ook het leren coderen en programmeren van robots. Deze nieuwe technologieën kunnen ingezet worden tijdens bepaalde thema’s die passen binnen de lessen van wereldoriëntatie. Ook kunnen we hierbij differentiëren met rekenen en de talige vakken. Zo is het meten van een afstand voor een brug bijvoorbeeld een vervangende opdracht voor het metriek stelsel van rekenen of is het schrijven van een onderzoeksverslag een goede vervanger van de stelopdracht.
Een belangrijke partner van het Doe-Lab is het bedrijfsleven. Leerlingen hebben vaak een verkeerd beeld over het werken in een technische sector. Daarom linken we de projecten aan bedrijven en laten we leerlingen kennis maken met verschillende technische beroepen. Op deze manier proberen we leerlingen enthousiast te maken voor techniek!
We leveren maatwerk. Dit kan ook betekenen dat er groepen zijn die eenmalig komen, maar ook groepen die in een korte periode enkele keren achter elkaar de werkplek bezoeken. We richten ons in eerste instantie op de groepen 7-8, met de uitdrukkelijke wens om later ook alle andere groepen uit het basisonderwijs te bereiken.
We zetten in op:
- (deel)groepen (d.w.z. niet persé een hele jaargroep)
- gemixte groepen met gelijksoortige vraag of onderzoek
- groepen met een zelf ontwikkelde vraag (bijv. een duurzaam schoolgebouw, Het Groene Net)
- groepen van diverse leeftijden en achtergronden