Zonder MOBILITEIT & TRANSPORT loopt niks

Zijn auto’s en motoren helemaal jouw ding? Ben je niet bang om de handen uit de mouwen te steken? Zit er in jou een automonteur of zie jij jezelf als chauffeur op een grote vrachtwagen? Dan is het profiel van Mobiliteit en Transport echt iets voor jou. Hier leer je alles over sleutelen, montage en onderhoud. Maar het is niet alléén auto’s en techniek….

Het profiel Mobiliteit en Transport biedt uitdagend onderwijs voor jongens en meisjes die de ambitie hebben om zich te ontwikkelen tot vakmensen. Die zijn immers hard nodig om alle vervoermiddelen op de weg te houden, nieuwe systemen te bedenken en reparaties uit te voeren. Of misschien ga je wel voor de richting Transport? Bij ons maak je kennis met deze boeiende sector. Van klantgerichtheid tot het op de juiste manier afleveren van producten en goederen of het plannen en maken van een slimme route voor de chauffeurs.

Wat ga je doen?
Bij MOB volg je naast je algemeen vormend onderwijs (AVO-vakken) relevante profielvakken en interessante keuzevakken. Je leert alles over benzine- en elektromotoren, over reparaties, montage en het uitvoeren van controles. Je leert omgaan met een heleboel gereedschappen en materialen. Een ander belangrijk onderdeel van dit profiel is het transporteren van goederen (logistiek). Jij kunt straks alle kanten op!

Het profiel Mobiliteit en Transport bestaat uit 4 beroepsgerichte profielvakken:

  1. Motorconditie testen
  2. Wielophanging en carrosserie
  3. Verlichting- en comfortsystemen
  4. Transport

Daarnaast zijn er ook een aantal keuzevakken te vinden binnen het profiel:

  1. Aandrijf- en remsystemen
  2. Verbrandingsmotoren
  3. Multimediaal product maken
  4. 3D vormgeving en realisatie

Leren in de praktijk
De leerlingen werken tijdens de lessen modulair. Dat betekent dat je in tweetallen op verschillende momenten aan de vier profieldelen werkt. Sleutelen doe je trouwens aan auto’s en motoren die ook daadwerkelijk de weg op gaan.

Elk jaar ga je drie weken op snuffelstage bij diverse bedrijven, oa. garagebedrijven, transportbedrijven etc. Zo kun je de dingen die je tijdens de opleiding hebt geleerd in de praktijk ervaren. Ook nemen wij elk jaar deel aan een landelijk project, Skills Talents. Hier strijden 3 leerlingen van elke provincie tegen andere topleerlingen van Nederland. Degene die wint mag zich daarna de “beste afdeling van Nederland” noemen. In 2019 zijn wij hier als 8e geëindigd.

Beroepen
Jouw werk zal in ieder geval heel gevarieerd zijn: vloeistoffen verversen en het uitvoeren van reparties en onderhoudsbeurten. Je hebt bovendien veel te maken met elektronica.

Focus jij je liever op transport en logistiek? Dan is de kans groot dat je een magazijn gaat beheren, routes plant voor de chauffeurs of misschien wel zelf de chauffeur wordt die de pakketjes op tijd levert in binnen- en buitenland.

Met deze richting leg je de basis voor beroepen als:

  • Autotechnicus
  • Schadehersteller
  • Machinist railvervoer
  • Logistiek teamleider
  • Planner wegstransport
  • Luchtvrachtspecialist
  • En nog zoveel meer!

We begrijpen het als je nog veel vragen hebt over een vervolg van je vmbo-bovenbouw aan het DaCapo College. We staan klaar om al deze vragen te beantwoorden. Hoe? Dat bepaal jij!

Waarom kiezen voor DaCapo?

  • DaCapo kijkt naar jou: bij ons staat elk kind centraal
  • Je krijgt bij ons volop mogelijkheden om je talenten te ontdekken en te ontwikkelen
  • Om jou zo goed mogelijk te ondersteunen staan docenten in nauw contact met elkaar
  • Leren in de praktijk doen we zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers en organisaties
  • DaCapo biedt een modern schoolgebouw met de nieuwste faciliteiten

Leerling aan het woord

Loek vertelt

Ik heb gekozen voor de richting auto techniek omdat ik graag met mijn handen werk en later graag monteur wil worden in een garage. Het leukste aan de praktijk lessen op school vind ik dat je zelfstandig mag sleutelen aan auto’s en dan je elke keer wel wat nieuws leert

Ik heb een keer mee gedaan aan een wedstijd in de auto techniek. Hier moest ik het opnemen (sleutelen)  tegen leerlingen van andere auto techniek opleidingen. Daarvoor moesten we helemaal naar Leeuwarden. We hebben toen een hele dag allemaal opdrachten moeten uitvoeren om punten te halen. Deze wedstijd heet Skills Talents en we zijn toen achtste geworden!

Je studie combineren met een topsportcarriëre?

DaCapo College is een erkende Topsport Talentschool

(Top)sporttalenten zijn gewone leerlingen, die echter vanuit een specifieke vraag (een extra investering in sport) soms behoefte hebben aan extra faciliteiten, zorg of scholing om de combinatie school en sport tot een succes te kunnen maken.

Het DaCapo College mag als erkende Topsport Talentschool leerlingen/sporttalenten met een NOC*NSF talentstatus (Belofte, Nationaal Talent, Internationaal Talent) onderwijsfaciliteiten bieden die afwijken van de normale onderwijs-regelgeving om school en sport te kunnen combineren.  Ook intensief sportende leerlingen die zich verder willen ontwikkelen in de sport hebben daarbij een hand in de rug nodig. Ook deze leerlingen bieden wij op het DaCapo College maatwerk aan binnen de wettelijke kaders van het Ministerie van OCW.