Produceren, Installeren & Energie (PIE)

Jij gaat het maken!

Ben jij technisch aangelegd en werk je graag met je handen? Wil je werken met verschillende materialen en de nieuwste technieken? Dan past het profiel Produceren, Installeren & Energie (PIE) bij jou! In dit profiel leer je alle basisvaardigheden van de metaal-, installatie- en elektrotechniek en geven we jou de kans om te ontdekken waarin jij je straks verder wilt ontwikkelen.

Het profiel Produceren, Installeren & Energie is een heel breed georiënteerd profiel. Doordat je met diverse technieken in aanraking komt, krijg je een brede kijk op de wereld van het werken in de techniek. Door betekenisvolle opdrachten uit te voeren, motiveren wij jou om verder te gaan in de techniek waar jouw passie ligt. De brede vaardigheden die je in dit profiel leert komen later altijd van pas! 

Wat ga je doen?
Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken. Dit doe je in een veilige leeromgeving, waar het maken van fouten geen enkel probleem is. Samen bedenken we uitdagende opdrachten en voeren deze uit in de praktijk. Onze docenten begeleiden jou met veel passie en plezier met uiteenlopende competenties uit de verschillende technieken. Leer bijvoorbeeld metaal draaien, lassen, vloerverwarming aanleggen, riolering aanleggen en alles over basis- en relaisschakelingen en symbolen. 

Het profiel Produceren, Installeren & Energie bestaat uit 4 beroepsgerichte profielvakken:

 1. Ontwerpen en maken
 2. Verbinden en bewerken van materialen
 3. Besturen en automatiseren
 4. Installeren en monteren

Daarnaast zijn er ook een aantal keuzevakken te vinden binnen het profiel:

 1. Duurzame energie
 2. Werktuigkundig en elektrotechnisch onderhoud
 3. Verspaningstechniek
 4. Robotica

Leren in de praktijk
De leerlingen werken aan grotere projecten waarin leerdoelen uit verschillende modules te vinden zijn. Dit doen we graag in samenwerking met lokale ondernemingen of zorginstellingen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • de afdeling PIE maakt ieder jaar een metalen hartje of kerstboompje voor de bewoners van de zorginstellingen in Sittard
 • in samenwerking met Stadslabs Sittard gaan we een instagram frame maken voor de stad Sittard, die vervolgens op diverse centrale plekken in de stad geplaatst worden
 • met de firma Wilwy hebben we samengewerkt om lastafels te maken voor onze afdeling
 • we werken samen met Lucassen Techniek en Staalhandel Vaesen. Leerlingen bezoeken in het kader van de T-splitsing deze bedrijven om een beter beeld van de praktijk te krijgen
 • voor klanten buiten school maken we op bestelling metalen rozen voor bijvoorbeeld moederdag of valentijnsdag

Beroepen
Met deze richting leg je de basis voor beroepen als:

 • Monteur elektrotechnische installaties
 • Monteur werktuigbouwkundige installaties
 • Monteur mechatronica
 • Constructiewerker
 • Procesoperator
 • Allround laborant
 • Technicus engineering

We begrijpen het als je nog veel vragen hebt over een vervolg van je vmbo bovenbouw aan het DaCapo College. We staan klaar om al deze vragen te beantwoorden. Hoe? Dat bepaal jij!

Waarom kiezen voor DaCapo?

 • DaCapo kijkt naar jou: bij ons staat elk kind centraal
 • Je krijgt bij ons volop mogelijkheden om je talenten te ontdekken en te ontwikkelen
 • Om jou zo goed mogelijk te ondersteunen staan docenten in nauw contact met elkaar
 • Leren in de praktijk doen we zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers en organisaties
 • DaCapo biedt een modern schoolgebouw met de nieuwste faciliteiten

Leerling aan het woord

Veroniek vertelt

Wat ik het leukst vind aan PIE is de afwisseling in opdrachten.

Wat ik allemaal geleerd heb is hoe je moet boren en tappen. Daarnaast heb ik elektrotechniek gedaan en weet ik hoe schakelingen moet aansluiten. Ook kan ik een wasbak aansluiten en heb ik leren lassen. Als laatste heb ik nog geleerd hoe ik met de flex (slijptol) moet werken. Hiermee kun je dingen doormidden slijpen en dingen fijn slijpen.

Ik heb voor PIE gekozen omdat ik graag in de metaaltechniek wil gaan werken.

Je studie combineren met een topsportcarrière?

DaCapo College is een erkende Topsport Talentschool

(Top)sporttalenten zijn gewone leerlingen, die echter vanuit een specifieke vraag (een extra investering in sport) soms behoefte hebben aan extra faciliteiten, zorg of scholing om de combinatie school en sport tot een succes te kunnen maken.

Het DaCapo College mag als erkende Topsport Talentschool leerlingen/sporttalenten met een NOC*NSF talentstatus (Belofte, Nationaal Talent, Internationaal Talent) onderwijsfaciliteiten bieden die afwijken van de normale onderwijs-regelgeving om school en sport te kunnen combineren.  Ook intensief sportende leerlingen die zich verder willen ontwikkelen in de sport hebben daarbij een hand in de rug nodig. Ook deze leerlingen bieden wij op het DaCapo College maatwerk aan binnen de wettelijke kaders van het Ministerie van OCW.