Gastvrij dat ben jij!

Hoe maak je mocktails (alcohol vrije cocktails)? Bak je taarten, broden of maak je chocolade figuren? Hoe maak ik een voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht en hoe presenteer ik deze op een bord? In het profiel Horeca, Bakkerij & Recreatie leer je dit en nog veel meer! Misschien ben je heel goed in feestjes organiseren en maak je het je gasten graag naar de zin. We nemen je mee in de praktijk en helpen je ontdekken wat bij jou past bij Horeca, Bakkerij en Recreatie.

 

 

HBR is een profiel dat gericht is op de zogenaamde gastvrijheidsindustrie. Samenwerken, sociaal en creatief zijn, omgaan met gasten en werken in een team zijn héél belangrijk binnen dit profiel. We hebben het dan ook niet over klassen, maar over teams. Leerling en docenten, ieder met zijn eigen taken. Naast het werken in een team ben je ook bezig met je eigen ontwikkeling. Met hulp van je mentor stippel je een carrièreplan uit dat deel uitmaakt van de opleiding maar ook kijkt naar wat je hierna wilt gaan doen. Je voert uiteenlopende praktijkopdrachten uit om erachter te komen waar je goed in bent en wat je echt leuk vindt.

Bij HBR ben je naast je algemeen vormend onderwijs (AVO-vakken) vooral actief in de praktijk. Natuurlijk hebben we ook boeken en toetsen, maar je leert het meeste door te ‘doen’ tijdens de praktijklessen waarin je voortdurend in contact komt met gasten.

Wat ga je doen?
Tijdens deze 2-jarige opleiding leer je koken, serveren, bakken en recreatie. Dat zijn de profielvakken die je zal gaan volgen. We runnen samen ons restaurant ’t Milaantje waar we koken en serveren voor onze gasten. Je maakt de lekkerste gerechten, dekt de tafels in met bestek, zorgt voor een gastvrij ontvangst van de gasten en mag ook zelf met hen afrekenen. Hiervoor hebben we een kassasysteem, waar je tijdens de opleiding mee leert werken. Ondertussen leer je vooral jezelf kennen en ontdek je waar je goed in bent. Jij kunt straks alle kanten op!

Het profiel HBR bestaat uit 4 profielmodules:

  1. Gastheerschap
  2. Recreatie
  3. Keuken
  4. Bakkerij

Daarnaast zijn er ook een aantal keuzedelen te vinden binnen het profiel:

  1. Traiteur
  2. Evenementen
  3. Gastheer specialisatie
  4. Keuken specialisatie

Leren in de praktijk
Horeca Bakkerij en Recreatie is een leuke “doe” opleiding waarbij je een deel theorie krijgt, maar het meeste leert uit de praktijklessen. Naast het runnen van ’t Milaantje verzorgen we diners bij een zorginstelling (Zuyderland) en ga je zelf een 4-gangenmenu samenstellen, uitwerken en koken voor je ouders. Samen met het team maken we er een groot feestje van, voor jezelf én onze gasten.

Beroepen
Met deze richting leg je de basis voor beroepen als:

  • (Zelfstandig werkend) kok
  • (Zelfstandig werkend) gastheer/-vrouw
  • (Zelfstandig werkend) bakker
  • Medewerker facilitaire dienstverlening
  • Medewerker Sport en Recreatie
  • Slager/Traiteur
  • Medewerker Leisure, Travel en Hospitality
  • Medewerker evenementenorganisatie
  • Manager retail
  • Leidinggevende bediening of keuken
  • Horeca ondernemer

Maar je kunt ook doorstromen naar MBO opleidingen voor beroepen als:

  • Beveiliger
  • Politie
  • Stewardess
  • Reisleider
  • En nog zoveel meer!

Leerling aan het woord

Anne & Tess vertellen

Anne:
‘Ik had gekozen voor de opleiding HBR omdat ik graag doe koken en bakken. Het is een hele leuke afdeling met een goede sfeer. De docenten zijn heel goed.
Dus twijfel je? kies horeca!’

Tess:
‘Ik ben naar deze opleiding gekomen omdat ik graag doe koken en bakken. de manier waarop meneer Burger en meneer Gijskens lesgeven was heel fijn en leerzaam’